Kwaadaardige apps die jou privacy schenden

Sta jij er weleens bij stil hoeveel apps je op je telefoon hebt? Wist je dat veelgebruikte apps je persoonlijke informatie kan blootstellen? In dit artikel zal ik een paar voorbeelden noemen die een gevaar kunnen vormen voor je privacy.

Menstruatie trackers

Handig om je menstruatie bij te houden, maar dit soort gevoelige informatie hoort privé te zijn. Eventuele informatie die u kan terugvinden, dient gevoelig te zijn, maar mogelijk invasieve informatie over de menstruatiecyclus van een persoon moet altijd privé blijven. Helaas is dat niet het geval voor de meeste trackers, een goed voorbeeld daarvan is de app “Glow”, die een paar jaar geleden betrapt werd op een beveiligingslek. De privacy instellingen bleken zo zwak te zijn dat bijna iedereen met een computer en een paar vrije uren instaat was om toegang te krijgen tot de gevoelige informatie. Het was erg simpel: gewoon even het mailadres van een gebruikersaccount veranderen om vervolgens de  geregistreerde seksuele geschiedenis te kunnen lezen.

Bijna iedere fitness tracker

Het is best vreemd wanneer verzekeringsmaatschappijen korting beginnen te geven aan mensen die fitness trackers kopen. Op het eerste gezicht leek het erop dat de verzekeringsmaatschappijen de klanten aanspoorde om een gezondere leefstijl te hebben – en ja er zal best een link zijn tussen gezonde klanten en minder verzekeringsrisico’s – maar de echte reden waarom ze willen dat hun klanten een fitness tracker gebruiken is omwille de persoonlijke gegevens.

Zo behoud je je privacy

Een snelle en gemakkelijke manier om je privacy ook werkelijk privé te houden is door het gebruik van een VPN. Een vpn zal je netwerk beveiligen en deze automatische coderen via je HTTPS, en zal zodoende voorkomen dat derde partijen stiekem je gegevens traceren.Het is daarom een aanrader om een goede VPN service aan te schaffen.

 

In category: Service