Runescape clan starten guide

Een clan is een groep mensen die samen een spel spelen, om beter of sterker te worden of gewoon om er meer plezier aan te beleven, of zoals de Van Dale het omschrijft:

Clan (de ~ (m.), ~s)

stam, familie
zeer hechte groep

Elke clan heeft een bepaalde naam, vaak een afkorting, die in sommige gevallen staat voor iets dat met het spel te maken heeft (bijvoorbeeld, B.D.K. zou kunnen staan voor ‘Brave Dragon Killers’). Over het algemeen zijn Runescape clans gericht op een bepaald aspect, bijvoorbeeld gericht op PK’ing, het houden van evenementen, een bepaalde skill (denk aan een ‘miners-clan’), of het is een algemene clan, dus van alles een beetje. PK- en algemene clans komen het meest voor.

Een clan kan zich op nog meer punten kenmerken, zoals een eigen type outfit (kleur van de cape oid.), een speciale verzamelplek waar ‘clanmeetings’ gehouden worden, of een eigen website (daar later meer over). Ook kunnen er samen rs mills verdiend worden.

Bij een clan gaan

Stel nu dat je zelf bij een clan wilt. Het is dan handig eerst wat onderzoek te doen wat voor clan je zelf precies wilt en waar die clan aan moet voldoen. De meeste informatie is meestal te vinden op de website van een clan. Hier vindt je de eisen waaraan je moet voldoen, wat de regels zijn en welke leden de clan heeft. Neem de tijd om uit te vinden welke clan echt bij je past en ga niet bij een clan waarbij je vooraf al twijfels hebt, of die veel te lage toelatingseisen heeft.

Het inschrijven voor een clan verschilt weer per clan; bij sommige moet je via PM contact op nemen met een ‘clanleader’, bij andere moet je een bericht posten op een forum, etc.

Veel links naar websites van clans zijn ook te vinden op de Runescape tipsites. Veel fora hebben een apart board voor clans die leden zoeken, of spelers die clans zoeken. Zo hebben de clans een eenvoudige manier om reclame te maken voor hun eigen clan, en spelers een breed aanbod van clans.
Het begin

Het kan natuurlijk ook dat je zelf een clan wilt oprichten. Een aantal belangrijke tips, voordat je eraan begint:

Zorg dat je er genoeg tijd voor hebt! Wat iedere clanleader met me eens zal zijn, is dat het draaiend houden van clan ontzettend veel tijd kost. Niet alleen in het begin, als er veel dingen geregeld moeten worden voor het opzetten van een clan, maar ook later als je PKtrips of evenementen wilt organiseren.

Zorg dat je de clan start samen met iemand die je redelijk goed kent. Een hele clan onderhouden en organiseren in je eentje is bijna niet te doen. Daarom is het verstandig samen met iemand die je (het liefst persoonlijk) kent de clan op te starten. Met een wildvreemde kan het altijd gebeuren dat hij je op een dag verstoot en de hele clan voor zichzelf houdt. Het is handig als je vantevoren mensen kent die wel in jouw clan zouden willen. Het starten zonder leden (of ‘members’) is behoorlijk moeilijk, want wie wil er bij een clan waar nauwelijks mensen zijn?

Onderhoud

Allereerst moet je weten wat voor type clan je wilt oprichten (PK, events, skill-gericht, algemeen, etc.).

Dan moet je nog een naam verzinnen voor de clan. Dit laat ik grotendeels over aan je eigen creativiteit. Zorg echter wel dat je niet je eigen naam verwerkt in je clan (“Blaatz0rs Brave Knights” dus niet). Zo lijk je meer op een dictator, en je leden op onderdanen en dat is niet erg aantrekkelijk voor nieuwe leden.

Het opstellen van regels en eisen waar nieuwe leden aan moeten voldoen. Zorg dat de eisen eerlijk en niet al te streng zijn, en de eisen reeël (dus met de eis: “je moet een total level van 1900 en combat level 120 hebben” krijg je niet veel leden)

Daarna is het belangrijk te beginnen met het werven van leden, zodat de clan snel groeit. Probeer een beetje reclame te maken op Runescape zelf of op Tipfora
De website

Een belangrijk medium voor clans is de website. Hier kan een clan voor andere spelers informatie publiceren, en communiceren met haar eigen leden. Als dat wereldje compleet nieuw voor je is, en je wilt niet al te veel tijd steken in het maken van een website, dan zijn de simpele en gratis webhosts een uitkomst. Deze beschikken vaak zelf over WYSIWYG (What You See Is What You Get) programma’s, waarmee je in een paar klikken een simpele doch informatieve site in elkaar kan draaien. Deze zijn kwalitatief vaak wat minder, maar het maken van de site is erg simpel. Een aantal populaire ‘hosts’ die deze webhosting aanbieden zijn Freewebs en Lycos.

Wil je toch wat meer doen aan het maken van een goede site, dan is enige kennis over HTML best handig. Ook zou je kunnen overwegen betaalde webhosting te nemen, maar dit is alleen aan te raden als je van plan bent een grote clan te maken die erg lang mee gaat.

Om de communicatie tussen de leden te verbeteren, kan je een forum bij je site nemen. Hierop kunnen leden en andere spelers berichten ‘posten’. Dit kan handig gebruikt worden voor het aankondigen van evenementen, of voor de ledenwerving. Deze fora kan je zelf op je webhost zetten of je kan kant en klare versies nemen. Een aantal gratis downloadbare messageboards zijn phpBB en Invision Power Board. De gratis kant en klare versies worden vaak aangeboden door webhosts, waar je je moet registreren. Daarna kan je in een paar klikken je eigen forum opzetten. Een aantal voorbeelden hiervoor zijn Proboards en Invision Free.
Taakverdeling

Een clan in je eentje runnen is bijna niet te doen, dus het is handig als je de taken bij het onderhouden van de clan verdeelt over een aantal mensen, het liefst weer bekenden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een persoon voor het website onderhoud, een die het aannemen van nieuwe leden regelt, een voor het organiseren van PKtrips/clanwars/events/dropparties/wat-dan-ook, en natuurlijk een aantal algemene clanleaders. Een goede verdeling kan veel tijd schelen qua organisatie, en de clan is vaak ook functioneler.

Evenementen

Er moet natuurlijk ook wat gedaan worden met de clan. Het evenement dat het vaakst gedaan wordt door clans in Runescape is toch wel de PKtrip, maar er zijn nog vele andere dingen die vaak gedaan worden. Hier een kort overzichtje:

PK-trip
Bij het PK’en (wat staat voor Player Killen) verzamelen de clanleden vaak op een punt (meestal Edgeville of Varrock bank), om vervolgens samen de wildernis in te lopen. In de wildernis worden vervolgens alle onbekende personen die niet bij de clan horen aangevallen, in de hoop op een aantal kills. Bekende “pleisterplaatsen” in de wildernis zijn bijvoorbeeld Castle (rond lvl 20 wildernis, hier zitten vaak low-level clans), Demonic Ruins (rond lvl 40 wildy, bij de Greater Demons, vaak high-lvl clans) en alle gebieden die onder de multi-combat vallen. Verstandig is om ook voornamelijk in de multi-combat gebieden te blijven, zodat de gehele clan tegelijk een speler kan aanvallen.

Clanwar
Zoals de naam al zegt, een oorlog tussen 2 clans die vaak in de wildernis of soms in de Alkharid Duel Arena wordt uitgevochten. Hierbij vechten een groot aantal spelers van een clan tegen de spelers van een andere clan. In de wildernis vindt dit meestal plaats boven wildernis level 40.

Dropparties
De ideale manier om bankruimte te creëren is toch wel de dropparty: je dropt alle spullen die je kwijt wilt gewoon op de grond, samen met de andere clanleden. Het beste gaat dit op een plek vlak bij een bank, maar waar over het algemeen weinig andere spelers komen. Verdiepingen van functieloze gebouwen (Falador heeft er een boel van) zijn hier perfect voor. Dropparties zijn vaak erg gezellig als er genoeg wordt gedropt door alle leden. Het weggeven van spullen was nog nooit zo leuk! 😉

Fireparties
Een leuke manier om chaos te veroorzaken (en om de in F2P-nutteloze skill Firemaking te trainen) is door een Fire party te houden. Op een drukke plek worden achter elkaar door vuurtjes gemaakt, zodat het lijkt alsof de stad in brand staat. Vooral op drukke handelswerelden, in het centrum van Varrock of Falador geeft dit leuke effecten.

Quests
Natuurlijk kan je ook gewoon je eigen opdracht verzinnen, bijvoorbeeld een aantal items laten ophalen en de degene die dat het snelst doet krijgt een beloning. Hier zijn genoeg variaties op te verzinnen. (Let op: een quest als ‘geef-mij-zo-snel-mogelijk-heel-veel-Rune-items’ wordt niet altijd gewaardeerd door de leden)

Allianties

Samen sta je sterk! Het is dan ook verstandig, vooral als je veel aan PKtrips en clanwars doet, een aantal andere clans als bondgenoot te hebben. Hiermee kan je samen evenementen houden of tegen andere clans vechten. Een andere clan met ongeveer dezelfde eisen en dergelijke werkt vaak het best.

Overige Tips

Laat je niet te snel uit het veld slaan door een verloren clanwar, een mislukte PKtrip of een aantal leden dat weggaat. Vooral in het begin is moet moeilijk goede en vooral leuke events te organiseren en je moet niet verbaasd opkijken als je na je eerste PKtrip met je clan in Lumbridge blijkt te staan.

Zorg voor voldoende events, zo blijft de clan leuk. Ongeveer één PKtrip per week is meestal al voldoende.
Neem duidelijke regels en leef die ook na. Maak ook geen uitzonderingen op je regels, anders gaan je leden denken dat een ander lid voorgetrokken wordt.Wees geen dictator, maar zorg wel dat je je aan de regels houdt, net zoals de clanleden.

 

In category: Gaming
Tagged with: , ,