Waarin polybeton zich onderscheidt

In tegenstelling tot conventionele constructies met beton, heeft polybeton geen extra beschermingslaag nodig, hoeft er niet te worden gelast, en hoeft er geen PVC koudlaspasta te worden aangebracht voor de naden. Polybeton kan ook worden gebruikt als gebonden oppervlakbehandeling van stoepen van asfalt, om te zorgen dat de laag die boven het betonnen substraat ligt langer mee gaat en steviger is qua constructie. Polybeton werd voorheen minder vaak gebruikt, door het hoge prijskaartje dat hieraan hing en het idee dat polybeton door de traditionele technieken die gebruikt worden, lastig te produceren is. Dankzij recente ontwikkelingen zijn de kosten echter flink omlaag gegaan, waardoor het gebruik van polybeton steeds populairder is geworden.
Eigenschappen

De exacte eigenschappen van het materiaal zijn afhankelijk van de mengselsamenstelling, het polymeer en het aggregaat dat wordt gebruikt; in het algemeen is er bij de meeste mengsels sprake van de volgende eigenschappen:

– Het bindmiddel is duurder dan cement
– Er is een hogere treksterkte dan bij niet-versterkt Portland beton (aangezien plastic kleveriger is dan cement en redelijk veel treksterkte heeft)
-Vergelijkbare of betere druksterkte dan Portland beton
-Veel snellere uitharding
– Blijft goed kleven aan de meeste oppervlakken, ook aan de wapening
– Duurzame langetermijnoplossing, als het op vries- en dooicyclussen aankomt
– Lage doordringbaarheid wat betreft water en agressieve middelen
– Goede weerstand tegen chemicaliĆ«n
– Goede weerstand tegen corrosie
– Lichter gewicht (iets lagere dichtheid dan traditioneel beton, afhankelijk van de hars die wordt gebruikt in de mengselsamenstelling)
– Kan worden afgetrild om lege ruimtes in te vullen
– Geen problemen bij het gebruik van normale lossingmiddelen (bij sommige smeersels)
– Niet-geleidend
– Kan niet makkelijk gemanipuleerd worden met conventioneel gereedschap, zoals een drilboor of een pers, dankzij de dichtheid van het product. Het wordt aangeraden om een voorbewerkt product aan te schaffen bij de producent.
– In vergelijking met vooraf gestort beton, zijn de kleine verpakkingen wel iets duurder. Doordat prefab beton echter makkelijk gestapeld kan worden of er met stalen beschermplaten kan worden gewerkt, is dit geen probleem.

In category: Huis en tuin