Wat is Virtual Reality eigenlijk?

Virtual reality is een computer-gegenereerde omgeving waarmee je een andere werkelijkheid kunt ervaren. Een VR headset gaat over je hoofd en over je ogen heen, en het sluit je op visuele wijze af van de ruimte waarin je je fysiek bevindt. Vervolgens worden door twee kleine lenzen constant afbeeldingen gestuurd naar je ogen. Met VR kun je op virtuele wijze de Grand Canyon beklimmen, het Louvre bezoeken, een film ervaren alsof je er zelf inzit, en jezelf onderdompelen in een spel zonder ooit van je bank te komen.

De manieren waarop je VR zal kunnen gebruiken

Virtual reality is niet alleen iets waarmee je videospelletjes kunt spelen. Het is een volledig nieuwe medium, waarvan pas langzaam duidelijk wordt waar het nu eigenlijk voor dient. Hier een aantal manieren waarop VR de komende paar jaar zal worden gebruikt.

Entertainment

Van Hollywood-films, tot live-streamed concerten en toneelvoorstellingen: VR is dé manier om verschillende soorten films te bekijken, die eruit zien alsof ze om je heen plaatsvinden. Er worden nieuwe camera’s ontworpen om deze VR ervaringen mee op te nemen, en er zijn steeds meer tools om ze te uploaden en livestreamen. Al snel voelen deze ervaringen misschien helemaal niet meer aan als films.

Onderwijs & simulatie

Geneeskunde, scheikunde, natuurkunde, astronomie: VR kan de wereld op een ontzettend visuele manier als model weergeven. Daarnaast kunnen deze werelden ook kleiner en groter worden gemaakt, kan hiermee worden gespeeld en kunnen gebruikers nieuwe werelden in. Leerlingen zouden bijvoorbeeld op klassenuitje kunnen naar het oude Egypte, of zonder enige risico’s een lastige operatie oefenen: met VR simulaties, kan er worden geoefend met technieken, ontwerpen en ideeën.

 

In category: Gaming