Wat je moet weten over gehoorbescherming

Het meest belangrijke orgaan van een DJ zijn hun oren. Helaas is het ook het orgaan die het meest wordt misbruikt. Dit is geen verrassing, gezien de omstandigheden waarin DJ’s zich vaak bevinden: nachtclubs, muziekfestivals, en DJ booths met harde speakers.

Langdurige blootstelling aan deze harde geluiden is heel slecht voor de oren en als een DJ niet oppast, riskeert hij blijvende schade aan zijn oren. Vandaag ga ik je een aantal waardevolle tips vertellen, die DJ’s kunnen volgen om hun gehoor te beschermen zodat jij nog lang DJ kunnen blijven!

Horen is één van onze belangrijkste zintuigen. Voor DJ’s is gehoorbescherming belangrijk om hun gehoor te beschermen, hiervoor zijn er een paar belangrijke dingen die je moet weten om je ervan bewust te worden.

Langdurige blootstelling aan geluid is het probleem. Ononderbroken geluid gedurende 1-3 uur veroorzaakt in de meeste gevallen blijvende gehoorproblemen. We zijn het meest gevoelig voor mid-range frequenties van 3-4 kHz, dat is waar veel gehoorbeschadiging en verlies optreed.

Onze oren worden gesensibiliseerd na verloop van tijd in een club, dus onze perceptie van “Geluid” gaat naar beneden – Dit zorgt ervoor de de DJ het geluid harder zet.

Zorg dat je zo min mogelijk geluid opvangt

Het oor kan korte uitbarstingen van lawaai tolereren in stappen van 10, 20 of zelfs 30 minuten (afhankelijk van hoe hard het is) dus we moeten de totale blootstelling aan lawaai zo klein mogelijk houden!

  1. Voordat je begint, Doe oordopjes in zodra je de club in komt, dit bespaart je ongeveer 30 minuten tot 1 uur van blootstelling!
  2. Tijdens je optreden, zet die speakers iets zachter. Het is heel gemakkelijk om het optraden iets zachter te laten klinken, na verloop van tijd zullen ze klanken ‘minder hard’ en je instincten zal zijn om ze te zetten. Door de invoering van korte 2-3 minuten pauze, die oor haren krijgen de kans om opnieuw in te stellen en te weten wat er weer normaal is.
In category: Muziek